Recomandare de carte: Camera de Emma Donoghue

„In the world I notice persons are nearly always stressed and have no time. In Room me and Ma had time for everything. I guess the time gets spread very thin like butter over all the world, the roads and houses and playgrounds and stores, so there’s only a little smear of time on each place, then everyone has to hurry on to the next bit.”

***

Ce ai face dacă, din senin, ar trebui să trăiești pentru restul vieții doar într-o cameră mică, fără posibilitatea de a ieși afară, de a simți razele soarelui atingându-ți pielea, de a respira aerul dulce și de a simți iarba sub tălpi? Ce ai face dacă ai putea doar să privești cerul printr-un gemuleț mic, în tavan și ai depinde doar de mâncarea, hainele și unele lucrușoare aduse de cel care te-a răpit când aveai 19 ani? Cum ai rezista și cel mai important, cum s-ar dezvolta normal și sănătos, din punct de vedere psihologic, un copil crescut într-un astfel de mediu izolat?

Toate aceste gânduri mi-au venit în minte în momentul în care am început să citesc cartea „Camera” („Room”), scrisă de irlandeza Emma Donoghue. Romanul prezintă povestea unei fete răpite de un bărbat bolnav mintal și ținută în captivitate de acesta, timp de 5 ani. Tânăra (al cărei nume nu este important, fiind una dintre multe) rămâne însărcinată și este nevoită să nască singură și să își crească băiețelul în acea cameră lipsită de ferestre, privată de mâncare și de lucruri esențiale. „Închisoarea” ei are pereții capitonați pentru ca vecinii să nu o audă cum strigă după ajutor și o ușă care se deschide doar cu un cod de acces.

„Camera” este povestită din perspectiva băiețelului Jack, iar focusul este pus pe relaţia mamă-fiu, pe modul în care tânăra îşi învaţă copilul să se adapteze camerei şi să supravieţuiască în aceste condiţii grele. Jack, în vârstă de 5 ani, crede că nu există nimic în afara camerei. Singura lui „casă” este acolo și nu a interacţionat niciodată cu un alt om. Nici măcar cu Bătrânul Nick, cum l-a botezat pe bărbatul care vine în fiecare seară la mama lui, deoarece ea îl închide cu grijă în dulap, unde trebuie să doarmă până când bărbatul pleacă.

Deși stilul narațiunii este unul simplu, cu mult dialog și fraze scurte, m-a ținut permanent în suspans. Eu am citit versiunea în limba engleză și vă recomand și vouă să faceți același lucru. Limbajul unui băiețel de 5 ani este plin de asocieri și de fraze încâlcite și sensul frazelor sau al sintagmelor originale este cu siguranță mult mai interesant decât varianta în română.

„Men aren’t real except Old Nick, and I’m not actually sure if he’s real for real. Maybe half? He brings groceries and Sundaytreat and disappears the trash, but he’s not human like us. He only happens in the night, like bats. Maybe Door makes him up with a beep beep and the air changes. I think Ma doesn’t like to talk about him in case he gets realer.”

La începutul cărții, autoarea prezintă felul în care trec zilele pentru Mama și Jack, cum își gestionează timpul, ce activități fac împreună, ce jocuri joacă pentru ca Jack să învețe și să se miște cât de mult poate, în acel spațiu mic. Ca orice copil, Jack absoarbe ca un burete tot ce vede la televizor și povestește fiecare lucru pe care mama sa îl face sau spune și fiecare lucru pe care îl vede în jurul lui.

Mama face eforturi incredibile și inventează mereu jocuri noi și îl învață pe Jack tot ceea ce l-ar fi învățat în primii ani de viață o mamă normală, pe băiețelul ei. Elementele de mobilier sunt prietenii lui (Masa, Patul, Covorul) și are o mulțime de jucării făcute de mama lui, din ambalaje de mâncare sau din coji de ouă. Ele reprezintă lumea lui, o lume pe cât de facinantă, pe atât de înfiorătoare.

Într-o zi, pe tânără începe să o obsedeze ideea de a evada și petrece ore în șir gândindu-se la planul perfect. Când îl găsește și este sigură că va avea succes, îl roagă pe Jack să o ajute și îl învață ce are de făcut și, mai ales de ce. Norocul se află de partea lor, reușesc să evadeze, dar acum începe adevărata provocare pentru Jack: trebuie să ia totul de la capăt și să învățe regulile noii lumi, alături de mamă și de bunici. Pentru el totul este ciudat și chiar înfricoșător și începe să simtă că Mama vrea să fie mai independentă față de el. Ea nu mai deține toate răspunsurile, sare peste ritualurile zilnice și se confruntă cu un șoc post-traumatic ce o va ține o perioadă departe de Jack.

„Camera” este o lectură inspirată din cazurile unor tinere răpite și sechestrate perioade îndelungate, care ne prezintă lecţii importante de viaţă. Este o poveste despre curaj și despre legătura profundă dintre părinte și copil, despre iubirea necondiționată de mamă și despre devotamentul și eforturile făcute de ea pentru binele copilului. Mi-a plăcut mult cum inocența lui Jack îmbracă lectura într-o lumină aparte și încarcă emoțional. Îți este greu să nu te gândești la ce este în neregulă cu anumiți oameni, cu lumea în general, de ce inocenții sunt puși față în față cu situații înfricoșătoare, fără putință de scăpare?

***

„Camera este un roman excepțional. El ne prezintă o manieră unică de a vorbi despre dragoste, oferindu-ne în același timp o panoramă proaspătă și cuprinzătoarea lumii în care trăim.” New York Times Book Review

***

Emma Donoghue este născută în 1969, la Dublin și a publicat mai multe romane care s-au bucurat de succes. A scris „Room” („Camera”) când băiatul ei avea tot cinci ani, fapt care a ajutat-o să îl portretizeze cu ușurință pe Jack, eroul și personajul principal al romanului. Cartea a fost ecranizată de regizorul Lenny Abrahamson în 2015, cu Brie Larson și Jacob Tremblay în rolurile principale.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.