Mancaruri cu gust de copilarie

Castroane folosite, ambalaje rupte, coji de ouă, făină împrăştiată din greşeală pe masă. În bucătărie totul este vraişte. Pe masă nu mai este loc de nimic. După o îndelungată luptă cu ingredientele, tava şi cuptorul, prăjitura pufoasă stă mândră pe masă şi aşteaptă să fie degustată.

Scenariul oricărei neîndemânatice în bucătărie. Scenariu în care mă regăsesc în majoritatea cazurilor când preiau frâiele într-ale gătitului. Ai mei îşi pun mâinile în cap atunci când mă apuc de gătit şi mă lasă singură în bucătărie pentru că oricum nu ar mai fi loc şi pentru ei din cauza haosului.

Obişnuită de mică doar să o ajut pe mama la prepararea mâncării, a fost destul de greu la început să învăţ şi să pun în aplicare reţete de supe, ciorbe, garnituri sau prăjituri. Prima mea experienţă culinară a fost catastrofală: o pizza tapetată. Râd şi acum cu mama de ce a putut să-mi iasă. Cred că aveam vreo 12 ani. Văzând-o pe ea cum tapetează cu făină tava când face prăjituri, am făcut şi eu acelaşi lucru. Nu era necesar, bineînţeles, iar rezultatul a fost un aluat necopt, plin de făină. De atunci am mai învăţat câte una-alta şi mi-am dat seama că îmi place să petrec timpul în bucătărie. Gătitul mă relaxează şi mă binedispune când sunt supărată: „When you`re sad, start baking/cooking something good.”

Nu vă gândiţi că ştiu să gătesc cine ştie ce preparate demne de MasterChef. Încerc şi eu reţete simple, uşoare şi rapide care să nu îmi dea bătăi de cap (prea mari, că ele oricum există). Mi-au rămas în minte bunătăţile pe care le pregătea bunica pentru noi. Reţete simple, dar care aveau un gust greu de reprodus azi. Cozonacul, sărmăluţele, orezul cu lapte, mâncarea de orez cu prune uscate, tocăniţa de ciuperci, cartofii copţi, plăcinta cu mere, toate aveau ceva aparte. Până şi simplul ceai din plantele din grădină, adunate şi uscate de ea, avea o aromă specială, pe care mi-o voi aminti mereu.

Îmi plăcea să o privesc când făcea magii în bucătărie. Vreau să învăţ să fac plăcinta ei cu mere. Cu multă scorţişoară şi extra ninsoare de zahăr pudră. Gustul copilăriei, mirosul din toată casa de sărbători, aromele mele preferate. Prăjitura este greu de egalat până şi de mama. Nu îi iese întotdeauna la fel ca cea a bunicii, deşi a aflat secretul de la ea de mult timp. De vină este cuptorul care nu mai coace uniform de la o vreme încoace. Un cuptor bun face diferenţa între o mâncare delicioasă şi una extraordinară. Noi trebuie să îl schimbăm pentru că este vechi şi nu aş vrea să am parte doar de experimente culinare dezastruoase dacă tot vreau să mai încerc reţete noi.

Mancaruri cu gust de copilarie 1

Soluţia este simplă. Cuptoare incorporabile am găsit pe site-ul celor de la marketonline.ro. Modele diverse, preţuri pentru toate buzunarele, cu funcţii care mai de care mai interesante pentru gospodine. Mie mi-a făcut cu ochiul un cuptor Hotpoint Ariston FHS210IX/HA,  de tipul electric static, cu timer, rotisor şi ventilare tangenţială. Ofertele de pe site nu se rezumă doar la cuptoare, ci la tot felul de produse electrocasnice incorporabile pentru orice bucătărie: frigidere, maşini de spălat vase, combine frigorifice, hote sau cuptoare cu microunde.

Mancaruri cu gust de copilarie

Când voi creşte şi mai mare, promit să fiu mult mai organizată în bucătărie. Să nu mai produc dezastre gospodăreşti, să prepar reţete delicioase, cu gust de copilărie, care să aducă zâmbetul pe buze şi care să încânte papilele gustative. Spor la gătit să aveţi!

 

Articol scris pentru SuperBlog 2013.

Sursă imagini: marketonline.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s